Wino musujące

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten wyjątkowy trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich posiłków.

Wino Polska

Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.

wino bag in box

Z którym winem podawać dania rybne?
Stara zasada powiada, że do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto jednak nie zapominać, że nie jest to sztywna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z którym winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje tylko wino czerwone. Cielęcina może być podawana bądź z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.